A finnországi Salo és Nagykanizsa között már 1991 óta rendszeresek a két testvérváros evangélikus gyülekezeteinek látogatásai.

Az elmúlt héten a saloi gyülekezet 23 fős csoportja látogatott  Nagykanizsára.

 

         vacsoraAz első öt napon Budapesttel, a Balaton északi partjával, valamint Pécs és környékének nevezetességeivel ismerkedtek a finn vendégek. Nagykanizsára pénteken délután érkeztek, ahol már várták őket a magyar vendéglátó családok.

 

        Az esti közös vacsorára az őrtilosi Látóhegyen került sor a Németh pincészet éttermében. A megterített asztaloktól györönyű panoráma tárult elénk a Drávára és azon túl Horvátország hegyeire.

 

 

A vacsora hangulatát növelte Németh Ferenc tanár úr és diákjainak zenei produkciója és éneke.

       

Csáktornya

       

A szombati napon szabad programokon vettek részt finn vendégeink a magyar vendéglátóikkal együtt. Voltak akik Zalakarosra látogattak, mások a surdi szüreti kulturális programokat tekintették meg, míg mások Csáktornyára ruccantak át.

 

 

 

 

                    Vasárnap délelőtt közös ünnepi istentiszteleten vettünk részt a nagykanizsai evangélikus templomban. Este 6-kor a gyülekezet nagy termében került sor a búcsuestre. Itt terített asztalok várták a vendégeket. Beszédet mondott a finnek részéről Matti Lähdekorpi,  s magyar részről a gyülekezet lelkésze Deme Dávid és Vincze József a Magyar-Finn Egyesület elnöke.

 

búcsúest

       

 

A nagyszerű ételek és borok mellett a letenyei citera zenekar szórakoztatta a kb 100 fő vendéget.  Az est végén szóba került a következő találkozó időpontja is, amire, a tervek szerint, 2013-ban kerül sor Finnországban.

 

 

 

 

  A vendégek 19-én, hétfőn reggel indultak Budapestre, a repülőtérre. Útközben Balatonbogláron és Siófokon megnézték az evangélikus templomokat.

 

( a látogatásról készült fotók a "Képek" között, "Finnek látogatása" mappában láthatók)